Selfie eller groupie

När man tar en selfie så innebär det att man tar bild på sig själv. Det allra vanligaste selfie sättet att ta bild på är med sin egna telefon med framkameran. Man kan dock även använda sig av en liten portabel kamera. Det vanligaste syftet med selfies är för att de ska läggas upp på de olika sociala medier som man sysslar med. Det var först årtalet 2005 som ordet selfie blev en grej och kom till men det tog hela åtta år för termen att ta sig in i ordboken hos “Oxford Dictionaries”. Då löd definitionen att det var en bild som man har tagit av sig själv, vanligtvis en som är tagen med en telefon eller en webbkamera och sedan är uppladdad på sociala medier. Dessutom så har ordet vunnit priser i den svenska akademin och då var det en nominering för det bästa nya ordet i Sverige årtalet 2013. Återigen så tog det tid innan det fick komma med i Sveriges egna ordlista, det var först årtalet 2015 som det kom med i ordlistan. Selfiepinnen var den saken som är näst i tur när det kommer till ord som är kopplade till selfie fenomenet, det var nämligen årets nyord årtalet 2014.

Groupie däremot är något som också är besläktat med selfies men det innebär istället att man fotograferar sig själv med flertalet andra individer i samma bild. Även här tar man vanligen bilderna med antingen mobiler eller så tar man med något typ av liten kamera eller en webbkamera.

Ser man till det logiska perspektivet så är det faktiskt så att det sedan lång tid tillbaka har funnits möjligheter att ta bilder på sig själv med eller utan andra individer. Dock så var det bara att termen “selfie” inte existerade och pratades om som ett fenomen innan dess uppkomst. Som tidigare nämnt i denna artikel så har detta ikoniska fenomen med selfies ett första syfte och det är just de sociala medierna. Hur man tar en selfie som vanligen läggs upp på dessa sociala medier är genom att antingen hålla kameran på en armlängds avstånd eller så kan man välja att ta selfien i en spegel.

Användbara tillfällen

När det gäller att ta selfies och groupies så handlar det om tajming och veta vad som passar till vilket tillfälle och syfte. Ska du till exempel ta en bild för en dejtingsida kanske en selfie passar bättre eftersom man kan tydligt se ansiktet och vem det handlar om. En groupie är bättre när du är med familj eller vänner och känner att du vill ha en bild som visar gemenskapen. Ett exempel på detta kan vara om man har en grillkväll med kompisar. Då kan en bild på alla närvarande vara roligt att lägga upp på sociala medier och så vidare. Medan en selfie är kanske bättre om man vill visa upp någon fin bild på sig själv vid något speciellt tillfälle. Allt detta är självklart endast förslag och behöver nödvändigtvis inte stämma perfekt överens med vad man bör och inte bör göra. Det hela handlar om vad man själv trivs med och tycker är passande.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2020 AK Foto

Tema av Anders Norén