Polaroidkameror

En “polaroid” eller en “polaroidbild” är ord som man förknippar med en direktframkallad bild; det vill säga en bild som man har i sin hand cirka en minut efter att den tagits. Men faktum är att Polaroid, eller Polaroid Corporation som de egentligen heter, är namnet på ett företag som på 1940-talet började tillverka dessa kameror.

Efter ett långt liv som unika i branschen gick Polaroid Corporation i konkurs 2009 – efter en första konkurs och efterföljande rekonstruktion och försäljning av bolaget några år tidigare blev det svårare och svårare att hänga med i konsumenternas höga krav på nu digitala kameror. Anledningen var dock bedrägeri – Tom Petters som ägde bolaget vid konkursen 2009 dömdes till femtio års fängelse för att systematiskt ha lurat investerare.

Ett antal entusiaster köpte Polaroids material och fortsatte under namnet The Impossible Project att tillverka film för polaroidkameror och sedan år 2017 gör de även polaroidkameror, nu under namnet Polaroid Originals.

2000-talets inträde innebar en stor förändring för teknik när det analoga fick ge vika för den digitala marknaden och Polaroid var ett företag som “ägde” sin del av branschen – direktbildskameran förknippades enbart med dem. Kodak försökte till exempel lansera en typ av kamera med liknande teknik i slutet av 70-talet men stämdes av Polaroid som vann målet tio år senare vilket fick konsekvensen att Kodak var tvungna att sluta tillverka dessa kameror. Sedan dess har det dock hänt mycket och visst går den digitala utvecklingen framåt i en extrem fart; men nostalgi och värdet i det analoga har fått ett uppsving och Polaroid är fortfarande, efter all turbulens, ett varumärke att räkna med.

Direktbildskameran och Polaroids betydelse

En direktbildskamera är gjord utifrån en speciell teknik som uppfanns av Edwin Land, grundare av Polaroid. Denna typ av kamera förses med så kallade kassetter vilka innehåller fotofilm samt framkallningsvätska. Hela processen sker alltså inne i själva kameran som efter en kort stund har framkallat en färdig bild. Bilden kommer ut som vit men börjar genast framträda framför fotografens ögon och strax därefter är den klar, det vill säga alla kontraster och färger syns på det nyss vita fotopappret.

Kvaliteten på det vi känner som polaroidbilder har varierat men anledningen till varför man väljer en direktbildskamera är inte på grund av att den har fantastisk kvalitet utan snarare kvickheten – den snabba processen som reducerar framkallningens många steg till betydligt färre.

Fujifilm lanserade 1998 en direktbildskamera de namngav Instax men några år senare fick även de smaka på de digitala verktygens framgång. De gav det dock en andra chans och såg potential bland unga hippa människor i bland annat Japan och insåg att de måste slå an hos en växande kultur där det digitala intresset visserligen inte hade försvunnit – men att integrera det med det analoga och paketera det i en ny fräsch form kunde bli ett framgångskoncept. De hade rätt och säljer idag mer av Instax än av de digitala produkterna. Polaroids nylansering och med den gedigna kunskap och erfarenhet de besitter och kanske med det ökade behovet av det man känner igen – nostalgi för vissa och kult/retro för de yngre, gör att de fortfarande har en trogen skara fans och människor som menar att de är den enda äkta direktbildskameran, eller det som faktiskt blev ett vedertaget begrepp – polaroidkameran.

Nästa Inlägg

© 2020 AK Foto

Tema av Anders Norén