Lär dig fota rätt

Att fota rätt är inte så svårt som man tror. Det är heller inget man lär sig över natten, så det krävs alltid övning vad man än skall fotografera. Man skall alltid kontrollera vilket ljus det är ute innan man tar sina bilder, men även inomhus är det viktigare än man tror med bra ljus. Man kan lära sig jobba med ljuset på olika sätt och alltid se till att ljuset skapar en fin bild. Det viktigaste är heller inte att ha en väldigt dyr fotoutrustning, utan det är bättre att lära sig tekniken i hur man fotograferar först istället. Visst blir bilderna bättre med en dyr kamera, men kan man inte rätt teknik är det bortkastade pengar. Är man en duktig fotograf så blir bilderna bra utan den dyraste och finaste kameran.

Slutartid och bländare

Man skall även lära sig att använda slutartid och bländare. Detta för att få det fina resultat man vill uppnå med sina bilder. De två fungerar ihop och det är bra om man lär sig hur så fort som möjligt. Man kan ta fantastiska bilder om man ändrar bildens komposition. Det betyder sättet man fokuserar motivet i bilden på. Alltså var motivet är placerat i bilden. Genom att ändra lite på själva saken man fotograferar kan man få en helt annan bild och den får ett mycket mer imponerande effekt. I de flesta moderna kameror delas bilden man tar upp i nio olika rutor. Av de kan man välja ut de man gillar bäst just i sin bild om man bara vill fokusera på en ruta. Detta kallas för tredelningsregeln. Detta användes redan för massor av år sen av grekerna när konstnärerna målade sina tavlor.

Sedan talar man om “ledande linjer”. Det betyder att man försöker få med linjer in i bilden för blickar dras till linjer. Det skapar en intressant komposition och känslan blir en helt annan än med en vanlig bild.

Tänk på symmetrin i bilden

Man bör också tänka på symmetrin i sin bild och mönstret i bilden. Symmetriska former och mönster gör bilderna mer intressanta för ögat och det blir ett mycket mer harmoniskt blickfång. Det blir heller inte rörigt om det är mycket på bilden. Om bilden är väldigt färglös kan man ta med en “färgklick” i form av vad som finns till hands i en glad färg som bryter av. Har man tagit en snygg bild kan man rama in den och då gäller att tänka på vilken färg och material ramen har. Har man bilder på till exempel träd så passar en naturlig ram perfekt.Man kan beskära sina bilder så kompositionen blir mer intressant. Där kan man flytta motivet från mitten av bilden till den övre eller nedre kanten så blir bilden betydligt mer intressant att kolla på. En annan spännande sak är att fotografera i “den gyllene timmen” som det kallas. Det är innan solen går upp och när den är på väg att gå ner. Då blir det ett extra vackert ljus i bilderna.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2020 AK Foto

Tema av Anders Norén