Lär dig fota med mobilen

Att fota med mobilen är också en konst som skiljer sig lite från att fota med en vanlig kamera. Numera blir kamerorna bättre och bättre i mobilerna så man kan ta riktigt fina bilder med till exempel en smartphone. Största fördelen med kamera i sin mobil är att den alltid följer med vart man än går. Visserligen tar den inte riktigt lika fina bilder som en systemkamera, men inte långt ifrån. Det finns olika tips och trix att ta till så att bilderna blir lite snyggare. Här handlar det om komposition och inte om teknik. De allra senaste modellerna av mobiler har otroligt bra kameror, så man skall tänka ett extra varv på att köpa en som tar riktigt bra bilder. Vem vet när man tar kortet “som man aldrig kommer att glömma”? Man blir bättre på att plåta ju fler bilder man tar så ut och fota allt mellan himmel och jord, för det är på detta sätt man blir riktigt mästerlig bakom en kamera.

Öva, öva och öva

Man lär sig med tiden vilka motiv som är mest tacksamma och hur man lyckas med perfekta bilder allteftersom man håller på och övar. Viktigt är att man inte hakar upp sig på antalet pixlar i kameramobilen. Både objektivet och tekniken i mobilen är absolut lika viktiga. Det bästa man kan göra i butiken är att testa kamerorna och sedan jämföra bilderna med varann innan man bestämmer sig. Att läsa alla recensioner man kommer över är toppen!Ibland är blixten på kameran bra att använda, men vid andra tillfällen får man snyggare bild utan blixt. Den har mindre begränsad räckvidd än man tror så plåtar man landskap med blixt blir det inte alls några bra kort. Skall det fotas “mysig” stämning inomhus bör man heller inte använda sig av blixt. Det blir ett kallt ljus som förstör stämningen i bilden. Det bästa här är att sätta mobilen på ett stadigt underlag och använda självutlösaren. Då blir det finast bilder.I fullt dagsljus däremot kan blixten vara suverän att använda. Det skulle man inte kunna tro, men så är fallet. Allra effektivast är blixten i motljus.

Vyer är väldigt populärt

kort exempel

Att fota vyer är jättepopulärt, men man skall tänka på att det kanske inte blir snygga bilder om du inte placerar något objekt i förgrunden till bilden. Då blir bilden riktigt intressant och får mer liv. Linjer är viktiga även här, ta med dem i bilden så blir den mer intressant.Förr i tiden var det dyrt att ta kort och man måste tänka sig för så att bilderna blev bra innan framkallning. Nu är det bara att knäppa, helst så många bilder som helst för att sedan kunna sitta vid datorn och välja ut de bästa bilderna utan att behöva tänka på ekonomi. Ju fler bilder man tar, desto mer undviker man att någon person på bilden blundar eller gör lustiga eller konstiga grimaser. Man väljer helt enkelt ut den bild där alla är mest till sin fördel.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2020 AK Foto

Tema av Anders Norén