Kända fotografer

Att kunna ta bra bilder är något som många drömmer om att kunna göra. Är man riktigt duktig på att fotografera och leverera unika bilder är det dessutom möjligt att göra ett namn för sig. Genom åren har det funnits en hel del riktigt duktiga fotografer som med sina bilder har hittat en unik stil med sina bilder som sedan har inspirerat så många andra människor till att utveckla ett intresse för just fotografi. Det finns fotografiska museum där de kända fotograferna får visa upp sina bilder och att se unika och vackra bilder vare sig det är porträtt eller bilder på olika landskap är trevligt för ögonen. Kända fotografer finns det flera av men några av dem som tagit riktigt unika och inspirerande bilder är följande.

Fotografer

  • Adam Ansel var en Amerikansk fotograf född 1902 i San Francisco och är känd för bland annat sina svartvita bilder på olika nationalparker. Han har även skrivit böcker om just fotografi och är uppfinnaren bakom zonsystemet. Ansel lämnade skolan 1915 och hade då med tankar på att bli pianist men planerna ändrades efter att han fick en kamera som 14 åring. Några av hans kändaste fotografin är ’Clearing Winter Storm’ och ’Rose and Driftwood’
  • Annie Leibovitz är en amerikansk fotograf född 1949 som är känd för sina porträtt fotografier, många av dem tagna på olika kändisar. Hon har tidigare jobbat som fotograf för tidningen Rolling Stone och var då deras chefsfotograf där hon bland annat tog den allra sista bilden på John Lennon vilket var samma dag som han senare dog på. Hon följde även Rolling stone’s USA turné som ägde rum 1975.
  • Gregory Crewdson är en duktig fotograf född 1962 som är känd för sina landskaps fotografier som är tagna i amerikanska småstäder. Han utbildade sig inom fotografi på Yale och tog sin masterexamen 1988. Han har sagt att han har inspirerats av filmer som Blue velvet och The Night of the Hunter för att få till sina bilder.

Gatufotografi

Vivian Maier var en fotograf född 1926 som är känd för sina gatufotografier. Hon föddes i New York men växte sedan upp i Frankrike. Senare återvände hon till USA igen men då för att bo i Chicago. När Maier levde var inte hennes bilder kända utan de blev det efter hennes död. En dokumentär om Maier och hennes bilder hade premiär 2013 på Toronto’s filmfestival för att sedan släppas på dvd 2014. Dokumentären blev bland annat belönad för bästa dokumentär på Oscarsgalan 2015.

Elliott Erwitt

Elliott Erwitt är en fotograf född 1928. Han föddes i Frankrike men flyttade som liten till Italien för att sedan som tio åring flytta vidare till USA. Han studerade fotografi och filmskapande på ett College i Los Angeles och tog sin examen 1950. Därefter blev det armen men när han kom hem där ifrån så bestämde han sig för att bli frilansfotograf. Han är en duktig fotograf som ser detaljer som många missar och har bland annat tagit porträtt bilder på John F Kennedy, Richard Nixon, Marilyn Monroe och Arnold Schwarzenegger.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2020 AK Foto

Tema av Anders Norén