Hitta rätt kamera för dig

Intresset för fotografi blir bara större och större. Med de effektiva mobilkamerorna som går att köpa idag, kan vem som helst ta snygga bilder med ett enkelt klick. Men man ska inte underskatta den klassiska kameran. Den som man håller i handen istället för att finnas inarbetad i en telefon. För de flesta, handlar det bara om att hitta rätt sorts kamera. Med hjälp av lite tips från proffsen själv, kan det vara lätt att välja!

Systemkamera

Det mest förekommande valet är att välja en systemkamera. Systemkamera är en större digital kamera, där man antingen kan sköta inställningarna manuellt eller så kan man sätta på olika autofunktioner. En systemkamera passar således bra oavsett om man är en nybörjare eller om man har tidigare erfarenhet. De två mest populära märkena är Nikon och Canon. Båda är väldigt bra märken, och de flesta märker ingen större skillnad mellan dem. De flesta säger att Nikon har bättre brushantering och Canon ger en bättre film. Men, alla människor är olika, och innan man väljer kan det vara bra att helt enkelt pröva båda märkena och välja den som känns bäst.

Analog kamera

Den analoga kameran är inte lika populär idag, men ska inte heller underskattas. Analog betyder motsatsen till digital, vilket vill säga att man då använder sig av film istället för att bilderna lagras digitalt. Med en analog kamera kan man inte kontrollera hur bilden blev direkt, vilket många anser är roligt, då det blir som en spännande överraskning att sedan framkalla bilderna. Då det inte heller går att radera bilder, gör det varje bild med omsorgsfullt tagen och bearbetad.

Instax Mini

Instax Mini

Polaroidkameran har återigen blivit populär i dagens kultur. En polaroidkamera innebär att kortet trycks ut direkt, via kameran. Även här går det att välja mellan digital och analog kamera. Den digitala polaroidkameran är den som kommit på marknaden på senare år. En populär variant av denna heter Instax Mini. Instax Mini, som finns i varianterna Instax Mini 8 och Instax Mini 9, kommer från företaget Fujifilm. Kameran går att ställa in på en autofunktion, så den passar bra till nybörjaren. Den nyare varianten har även en selfie spegel för att lättare kunna ta bilder utan att någon står bakom kameran. Bilderna blir dock lite enklare, så om man eftersträvar riktigt proffsiga resultat med sin kamera kanske inte denna är den rätta att välja. Om man dock är ute efter någonting enklare som är rolig att använda, kan en Instax Mini vara det perfekta valet. De finns även i flera olika färger!

Polaroid Originals

De riktiga, ursprungliga analoga polaroidkameran slutade tillverkas i början av 2000-talet när företaget gick i konkurs. Men på senare tid har företaget börjat tillverka kamerorna igen, fast nu i en lite modernare version. Polaroid Originals OneStep 2 i-Type är en kamera som är tillverkad i den analoga kamerans anda, men har moderna funktioner som inbyggt batteri som enkelt går att ladda via en UBS-kabel, samt har kameran ett bättre fokus, en bättre blixt och en självutlösare som är perfekt för den som vill ta selfies.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2020 AK Foto

Tema av Anders Norén