Fotomuseér i världen

Det finns många fotomuseér i världen och ett av de mest kända är Fotografiska på Stadsgårdskajen i Stockholm. Dit kommer utställningar som kanske annars inte alls skulle ha kommit till Sverige alls. Ytan som utställningen hålls på är otroligt stor och imponerande. Det är tre hela våningar med 2 500 kvadratmeter yta att ställa ut alster på. Alla världens största fotografer kommer hit med sina bilder. Det enda fotomuseét som kan mäta sig med Fotografiska är danska Louisiana. Personalen åker runt i hela världen och träffar fotografer för att få dem att komma till Sverige med sina bilder. Det är två bröder som driver detta tillsammans och de heter bröderna Broman. Inträdet ligger på 95 kronor så det är praktiskt för alla att kunna besöka museét och se de olika bilderna. Översta våningen i huset hyrs ut till en privat foto-gallerist. det finns även ett kafé och en restaurang.

Baltikum

I Estland ligger Museum of Photography som visar både äldre och nyare kameror i sin utställning. Äldre och yngre fotografier blandas på ett intressant sätt. Många andra intressanta fototillbehör finns här också. I Tallin finns ett museum bakom Rådhuset med kameror från långt tillbaka i tiden och massor av spännande och intressanta bilder att gå runt och kolla på. Kamerorna visas upp i jättefina, vita valv så de verkligen kommer till sin rätt.

Museum of Photography

Museét är väldigt intressant, speciellt för de som är riktiga fotoentusiaster. På övre våningen visas bilder av fotografer som åker runt på motorcyklar samtidigt som de fotograferar. Det visas gamla bilder av Tallin där. Trapporna är dock branta så man får vara lite försiktig. Huset har för länge sedan varit ett medeltida fängelse och har många små rum att kika in i. Många gånger när man besöker museét visas slumpvalda utställningar så man blir alltid lika överraskad vid varje besök.

Efterkrigstidens största konstnärer

Danmark har Louisiana, ett museum där många av efterkrigstidens största konstnärer och fotografer finns representerade. Här finns över 3 000 verk både av modernt och gammalt snitt. Det ligger i Humlebaek, längs den tjusiga strandvejen tre mil från Helsingör och lätt att ta sig till från Sverige. Hit skall man ta med sig barnen för här finns ett speciellt barnhus där även barnen får insyn i all möjlig konst som de kan förstå bra. De får skapa egna konstverk här och verkligen vara kreativa. Det finns här ett café, en butik med design, hantverk och konst-böcker samt en konserthall.

Abecita Konstmuseum

Abecita Konstmuseum är uppdelat i två delar nämligen både Konstmuseum och Fotomuseéum. Det ligger i konststaden Borås. Det är ett unikt museum och museichefen heter Linda Nilsson. Fotomuseét visar upp sju, åtta föreställningar per år och det är mestadels av ledande fotokonstnärer. Det hålls öppet alla dagar utom måndagar och tisdagar. Det anordnas även foto-kvällar här åtta gånger om året då man skall passa på att göra ett besök. Här visas bilder från fyra decennier och det startade år 2001 av Stiftelsen Fokus Borås. Här finns mycket gott att både äta och dricka också, bland annat “Corsett-fabrikens lyxiga landgång” och smörstekta kycklingbröst.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2020 AK Foto

Tema av Anders Norén