Fotografi som konst och vikten av att välja rätt objektiv

Fotografi ses idag som en alldeles egen konstform vilket inte är något konstigt alls. Vissa bilder som tas idag är faktiskt rena konstverk, allt beror på hur bilden tas och med vilket objektiv. I denna artikel ska vi både prata om fotografi som konst men även vikten av rätt objektiv vid rätt tillfälle.

Konstfotografi

I början av 1900-talet så blev fotografi till en konst, det började alltså väldigt tidigt. En man vid namn Alfred Stieglitz skulle visa sig ha stor betydelse för konstfotografin. År 1907 tog han ett kort ombort ett fartyg som visade skillnaderna beroende på vilken klass man tillhörde. Fotografiet har fått namnet ”The Steerage” och benämns ofta som ett utav det första riktiga konstfotografiet. Stieglitz underströk ofta och gärna att fotografi handlade om observation. Museer började i samma veva att acceptera fotografier som konst och i och med det så var saken klar; fotografi var en erkänd konst. Idag så är fotokonsten mycket utbredd och vem som helst kan egentligen ta ett fotografi som enkelt skulle kunna anses vara konst. För den som idag sysslar med fotografi på en högre nivå så är objektiv en het potatis. Det finns många olika sådana och beroende på vilket situation man ska fotografera så passar olika objektiv bäst.

Objektiv

Objektiv

Självklart så är kameran en mycket viktig del av hur en bild kommer se ut man med hjälp av ett objektiv så kan man göra mer än man kan tro. För att lära sig vilket objektiv som man tycker passar bäst till olika situationer så är det bäst att helt enkelt pröva sig fram, men att köpa massor av olika objektiv för att pröva är inte något man gör. Objektiven är inte gratis direkt, utan de kostar en slant. Därför så är det vanligt att man köper ett objektiv som kan användas väldigt brett. De olika objektiven är vidvinkelobjektiv, fast objektiv, makroobjektiv, teleobjektiv, zoomobjektiv och det som så fint kallas för tilt-shiftobjektiv. När jag tänker på konst och fotografi så tänker jag på makroobjektivet. Med det objektivet så kan man ta mycket bra närbilder och sådana bilder tycker jag personligen är väldigt fina. Om man vill ha ett makroobjektiv som man använder till att fota saker på nära håll så är det bra om man ser till att objektivet kan återge i skala 1:1. Kan det inte det, så är det faktiskt inget riktigt makroobjektiv. Ett objektiv som är ett väldigt vanligt sådant är teleobjektivet. Det har många användningsområden och används ofta av fotografer som tar foton i naturen. Naturfotografier finns det gott om idag som kan anses vara konst av hög klass och många av dessa har säkerligen tagits med ett teleobjektiv. Ett teleobjektiv kan användas till annat än naturfotografering. Det passar väldigt bra till att fotografera konserter, porträtt och reportage med. Idag så anses fotografi vara en helt egen konstform, med all rätta. Vissa museer har idag en helt egen avdelning för enbart fotografier, vilket säger mycket om hur uppskattade bilder faktiskt kan bli. 

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2020 AK Foto

Tema av Anders Norén