Fotografi på 1900-talet

1900-talet var ett viktigt århundrade för fotografins historia, minst sagt. Under denna tid kom det nya metoder som förbättrade bilderna och andra metoder förbättrades så pass mycket att de i princip blev till helt nya metoder. Detta århundrade kom att bjuda på allt ifrån den första småbildskameran, färgbilder och digitala fotografier. Småbildskameran uppfanns tidigare än vad man kan tänka sig och det var denna kamera jag tänkte börja med att beskriva.

Småbildskameran

Småbildskameran utvecklades från början av en amatörfotograf vid namn Oskar Barnack. Hans liv var att fota men på den tiden använde man en kamera i glasplåt och kruxet var att glasplåtarna tillverkade man själv. Dessa plåtar var såklart besvärliga att bära med sig, de var tunga och otympliga. Detta bestämde sig Barnack att göra något åt. Efter mycket tankeverksamhet och många försök så hade Barnack utvecklat en liten kamera som man kunde ladda med biograffilm av 35 millimeter. Denna lilla kamera kom han dock att använda som exponeringsmätare till de glasplåtar han tillverkat men ryktet om hans lilla kamera spred sig snabbt bland övriga fotografer och så småningom skulle en riktigt småbildskamera komma, det vara bara en tidsfråga. När den lilla småbildskameran kom så fortsatte man att använda biograffilm då spelfilm var väldigt utbrett under den tiden. Oskar Barnack kan anses vara den som såg till att småbildskameran utvecklades till att bli just en kamera där man slapp de tunga glasplåtarna.

Färgbilder och digitala bilder

en av de äldsta färgade fotona

Det första färgfotografiet togs redan år 1861 men processen bakom färgbilden var då mycket invecklad och dessutom så var den alldeles för krånglig för att ens kunna standardiseras. Man kunde inte heller få alla färger att fastna på bild utan det var endast vissa, ljusa, färger som man lyckades få med på en bild. Fotokemister arbetade dock flitigt med att få den riktiga färgbilden att bli verklighet men det skulle ändå kom att dröja ett bra tag. I början av 1900-talet så började färgfilmer att utvecklas men det var inget som spreds till den stora massan av amatörfotografer. På 1930-talet skulle detta dock förändras när Kodak introducerade en ny process för att få färgfoton att bli verklighet. De moderna färgbilderna är till stor del baserat på denna process från 1930-talet men självklart så har processen effektiviserats. När företaget Polaroid lanserade sin kamera som framkallade färgfoton direkt från kameran så var färgfoto ett faktum, alla som ville kunde nu fotografera i färg. Samtidigt så började den digitala kamerans historia. Den första kameran av sådan typ kom år 1975 och hade då en upplösning på 0,01 megapixel. Dessutom tog det 23 sekunder att ta en bild, bilderna sparades sen på en diskett. Den första riktiga digitalkameran anses vara DCS 100 från Kodak som kom år 1990. Sedan dess så har den digitala kameran förbättrats avsevärt och det handlar definitivt inte längre om någon 0,01 megapixel när man tar en bild idag. Fotografi har växt till att ha blivit mycket mer än just ett fotografi, tack vare den digitala kameran så kan bilder som liknar rena konstverk tas idag.

Föregående Inlägg

© 2020 AK Foto

Tema av Anders Norén