Det du behöver veta om porträttfotografi

Konsten att lyfta fram människors bästa sida genom ett foto är en konst som tar lång erfarenhet att bemästra, men är något som alla kan lära sig. Att lyckas med porträtt handlar till skillnad från till exempel produktfotografi om mer än att lyckas med ljussättning och bildkomposition. Vid porträttfotografi arbetar man med människor, vilket innebär att det finns ytterligare en komponent i fotografiprocessen. Vissa använder sig av termen fotogenisk för att jämföra hur människor blir på bild. Anledningen är inte människan som fotas, som många tror, utan snarare hur väl fotografen lyckas fånga personen på ett porträtt. Någon som är fotogenisk kan beskrivas som någon som är bekväm av att vara med på bild, något som fotografen har möjlighet att påverka.

Grunderna i porträttfotografering

Det första att ta i åtanke som fotograf vid detta tillfälle är att skapa en avslappnad miljö vid fotosessionen. Om personen som ska fotograferas känner sig bekväm att bli fotograferad blir det betydligt enklare att få en bra bild av denna person. Ett bra sätt att göra detta är att fråga personen vad den gillar, på detta sätt kan man som fotograf också få en bättre bild av hur porträttet ska utformas, samtidigt som personen blir mer bekväm med den som tar fotot. Om personen till exempel har ett särskilt musikintresse skulle fotografen kunna spela musik under fotograferingen för att göra hela situationen mer njutbar.

Naturlig belysning är bättre för fotografering

Precis som vid många andra fotograferingssituationer är det också viktigt att hålla miljön i åtanke för att kunna räkna ut ljus och bakgrunder. Om fotograferingen ska ske i en studio bör ljus och kamerainställningar redan vara färdiga när kunden kommer in. Extra viktigt blir det att förbereda sig om fotograferingen ska ske utomhus, då det här även blir nödvändigt att ta solen och naturligt ljus i åtanke, samtidigt som det kan vara en bra idé att redan ha bestämt en bra bakgrund i den miljö som kunden vill fotas i. Det är enklast att fota tidigt på morgonen och sent under eftermiddagen för att undvika direkt solljus och hårda skuggor som uppkommer mitt på dagen.

Viktiga detaljer vid fototillfället

En av de viktigaste sakerna att ha i åtanke under fotosessionen är att se till att personens ögon är i fokus. Oavsett om resten av fotot är oskarpt, överexponerat eller i rörelse är det viktigaste att personens ögon är tydliga för betraktaren. Det är därför också generellt sätt ett bredare kameraobjektiv som används, för att kunna komma nära personen och ta bort fokus från bakgrunden. Om personen som fotas är ung är det viktigt att komma ner till denna personens nivå när fotot tas för att göra fotot mer personligt och inte fota personen från ett vuxet perspektiv.Speciellt vid fotografering av barn, men även vid porträttfotografering av personer med starka intressen, kan rekvisita vara något som kan göra fotografiet betydligt mer intressant. Rekvisita kan även göra personer som inte är bekväma att vara framför kameran slappnar av lite extra, samtidigt som det öppnar för betydligt fler möjligheter.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2020 AK Foto

Tema av Anders Norén