De bästa ställena att ta foton i New York

Har man någon gång besökt New York så vill man tillbaka, jag vet ingen som inte älskat den staden. Det gör jag med. Efter mitt första besök där så kom jag hem med en massa fantastiska bilder. Fina minnen. Men jag kände också att jag skulle ha kunnat få ännu bättre bilder med bättre vyer, vinklar, ljus och utrustning.

Med det så föddes en idé, att åka tillbaka på en fotoresa. En vecka där fotandet stod i fokus. Efter en del sökande så hittade jag en proffsfotograf som håller fotokurser i vart man tar de bästa bilderna i New York. Han tog emot elever som fick skugga honom under en dag eller flera dagar. Det var också han som tipsade mig om att stanna en hel vecka för att vi skulle vara säkra på att få alla de bra bilderna han planerat. Eftersom det gällde att anpassa sig efter väder och ljus så var en vecka lagom.

Romantik i Central Park

New York City erbjuder en fascinerande blandning av platser att ta utomhusbilder.Det första han tog med mig på var ett fotouppdrag från ett turistande par som ville ha romantiska bilder från Central Park. Min fotolärare, kallad Joe, bestämde att det då inte skulle vara bilder i fullt solsken utan när det började skymma sakta. Han visste redan vart han ville ta bilderna, vid den stora vattenreservoaren nära polishuset. Paret som skulle bli fotade hade med sig flera ombyten kläder, och jag ska erkänna att jag huttrade lite extra när hon stod i sin korta, tunna klänning. Det var ju ändå slutet av oktober och själv var jag klädd i både mössa och vantar.

Det var spännande att se hur han jobbade, både med kameran och med paret. Bilderna blev väldigt coola med både silhuett, motljusbilder och upplysta med en stor ring-blixt. Men sedan förstod jag också hur mycket själva redigeringen betyder för bilden, för att få till det där lilla extra. När vi var klara med paret så stannade vi ett tag till i parken eftersom det nu blivit nästan helt mörkt. Joe ville att vi skulle ta lite coola silhuettbilder med både parkens enorma träd och skyskraporna i bakgrunden. Det blev riktigt coolt!

Luftfärja över Hudson River

Dagen efter var det ett reklamjobb han skulle göra för ett företag som säljer cocktailklänningar. Joe ville bryta det vackra, glamorösa med något mera kargt och rått. Därför blev valet att fota vid Roosevelt Island Hospital Ruins. Vi möttes på startplatsen för Air tram och åkte den över floden. Joe visste att det fanns grymt coola fototillfällen under den luftfärden, och han hade verkligen rätt. När vi sedan kom fram till ruinen så måste jag erkänna att det var en märklig känsla där på något sätt. Som om luften var lite tyngre att andas. Detta landmärke i New York City, innehöll en gång i tiden människor med smittkoppor som hölls borta från allmänheten. Idag är det hem för vackra, urbana ruiner.

Den fotningen tog lång tid och när jag kände mig klar genom att ha fått de bilderna jag ville ha så gick jag till startplatsen för Air tram. Där kunde jag värma mig lite och så fanns det wifi. Så när jag svarat på mejl och meddelanden, samt kollat in mina sociala medier, så fördrev jag tiden med att lägga patiens och pröva spänningen på spelmaskiner.

Efter att Joe blivit klar var det kväll, han beslutade att vi skulle dra direkt till Times Square för att ta bilder där, i blinkande neonljus och myller av människor. För att ta de bästa bilderna bör man komma dit direkt efter solnedgången. Det är när himlen är tillräckligt svag att lamporna börjar stå ut. Man ska dock vara förberedd på att tusentals andra människor fått samma tips, det är packat med folk. Bilderna blev ändå coola.

Klassikern Brooklyn Bridge

Dagen efter var det dags för det som förmodligen blev mitt favoritobjekt, Brooklyn Bridge. Vi mötte upp vid foten av bron i Brooklyn och påbörjade sedan en vandring över bron med en massa olika stopp för att fota både bron ur olika vinklar men även Manhattans skyline. Det var magiskt och imponerande på alla sätt.

Tänkte nämna lite andra platser vi också åkte till för att fota, kanske kan det inspirera någon annan. Yankee Stadium, den senaste Yankee Stadium öppnade 2009 och innehåller kopior av några designelement från den ursprungliga stadion. Ta bilder nära hörnet av 161st Street och Macombs Dam Bridge och fota från grodperspektiv.

One World Trade Center, biljetterna är dyra men utsikten är värd det. Observationsdäcket på högsta byggnaden i New York ligger på tre nivåer (100, 101 och 102). Här kan du se staden som aldrig sover från olika vinklar. Till och med hissresan upp är imponerande. När du är klar på observationsdäcket kan du hitta Oculus nedanför för mer fotografering.