Bra kameror

Det finns olika typer av kameror och dom delas in beroende på dess fotografiska teknik. Analoga kameror, digitalkameror, kodak kameror, kompaktkameror, SLR-kameror och systemkameror. Vad som är en bra kamera beror på vad man ska ha sin kamera till. Är man hobbyfotograf och tar bilder för sitt egna intresse kanske man nöjer sig med en bra systemkamera. Är man pressfotograf och tar bilder för en tidning behöver man en bättre SLR-kamera. Det finns kameror för alla prislappar, det gäller bara att fundera ut vad man själv har för behov och sen ge sig ut i djungeln med kameror. Fotosidan är ett forum för fotointresserade,  där finns även olika bloggar, galleri, köp och säljsida, artiklar och nyheter.

Hasselbladskamera

När man pratar om bra kameror brukar Hasselbladskameran komma på tal. Hasselblad släkten började med kameror redan på 1940-talet men har sysslat med fotografin sedan mitten av 1800-talet. De började tillverka kameror till militärens flygplan. Dom utvecklade teknologin och släppte flertalet kameror mellan 1948 -1990. Alla kameror ingick i det s.k Hasselblads Systemet vilket innebär att man kan kan kombinera objektiv, kamerahus, sökare och magasin mellan kameror. På 1990-talet var dom bland dom första att börja med utvecklingen av digitalkameran, men pg a ägarbyte så förlorade dom den platsen. År 2004 gick dom i partnerskap med ett Danskt företag som tillverkar och utvecklar digitala produkter och idag är dom världsledande inom kategorin digitala kameror. Man kan inte berätta om Hasselblads utan att nämna NASA. Hasselbladskameran vara den första kameran på månen och användes av NASA vid flera månfärder.

Köpa Kamera

Köpa Kamera

När man ska köpa kamera så finns det en massa saker att tänka på. Bl a budget, storlek, kvalitet, prestanda, behov. Systemkamera väljer man om man vill ha en riktigt bra bildkvalitet. På dessa kameror kan man ställa in alla detaljer för en perfekt bild. Objektivet är utbytbart och det finns många objektiv att välja på. Man kan få riktigt bra högupplösta bilder men då krävs att man kan sin sak. Den stora nackdelen med systemkameran är att den ofta är tung och otymplig, man kan behöva en väska för att kunna ta med sina olika objektiv. En digital eller kompaktkamera däremot är liten och smidig och framförallt lätt. Det finns även här ganska avancerade kompakt eller digitalkameror med manuella inställningar men på dessa kameror kan man ej byta objektiven. En annan viktig del på kameran som man bör titta på och fundera över är sensorstorleken. Om man har en kamera med stor sensor betyder det att den släpper in mer ljus som i sin tur betyder en bättre och mer detaljerad bild. Är man lite mer kunnig så brukar man vilja ställa in sin kamera manuellt. Ju mer man fotograferar desto mer lär man sig och ju bättre bilder får man. Det finns olika fotokurser man kan gå, både nätkurser men även fysiska kurser som anordnas av olika studiefrämjanden.

Olika märken

Olika märken

Det finns många olika märken och kvalitet på kameror. De flesta välkända tillverkarna har olika prisklasser på sina kameror och det är inte alltid så att dyrast är bäst. Man kan få en riktigt bra kamera för en relativt billig peng och tittar man på begagnad marknaden så kan man göra stora klipp.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2020 AK Foto

Tema av Anders Norén