Allt om Kodak

Kodak är mest känt för sina fotorullar som dom sålde i enorma upplagor på -70 och -80 talet. Men även för sin kameratillverkning. Kodak är en förkortning av Eastman Kodak Company och är ett stort amerikanskt företag vars huvudkontor ligger i Rochester, New York.Kodak har återförsäljare i stort sätt över hela världen av både kameror, foto film och andra fotografiska tillbehör. Företaget grundades redan på 1880-talet av George Eastman och Henry Strong. Henry Strong hjälpte George Eastman med kapitalet till att starta företaget. Eastman registrerade kodak namnet och tog patent på sin kamera den 4 september år 1888.

Första kameran

När den unga Eastman började intressera sig för fotografering så var tekniken inte så välutvecklad. Det var en komplicerad teknik att fotografera och Eastman bestämde sig för att försöka göra något åt saken. Han började experimentera hemma i sitt kök och hans dröm var att utveckla en kamera som vanliga människor kunde handha, resten är historia. Den första kodak kameran producerades 1888. Den  vidareutvecklades till Kodak Nr. 1 som tillverkades i kodak fabriken mellan åren 1889-1895. Kodak Nr. 1 var en boxkamera som i sin tur vidare utvecklades och 1895 lanserades den första fickkameran. Fickkameran blev mycket populär och Eastman hade nu uppfyllt sin dröm om att vanliga människor kunde handha en kamera. Kodak hade en slogan som i Sverige löd: Klick. Tack. Kodak.

George Eastman

George Eastman

Eastman blev en mycket förmögen man. Han valde dock att donera stora delar av sin förmögenhet till olika projekt som han var särskilt intresserad av. Eastman levde ensam fram till sin död i mars 1932. Han tog sitt liv vid 77 års ålder och efterlämnade en liten lapp där det stod “ My work is done, why wait?”

Dagens Kodak

Efter genomslaget med fickkameran gick utvecklingen fort framåt för Kodak. De var ledande och banbrytande när de på 1970-talet började utvecklingen med digitalkameran, men av flera anledningar tappade dom detta försprång och det började sakta gå sämre för Kodak. År 2012 gick företaget nästan i konkurs och en av anledningarna var att man inte hängde med i utvecklingen när det gällde den nya tekniken. Men genom att sälja av delar av företaget lyckades man förhindra konkursen. Januari 2018 lanserade Kodak en kryptovaluta som dom kallar kodakCoin. De lanserade även en plattform som de kallar KodakOne. Denna satsning gjordes ihop med företaget Wenn Digital. Meningen är att proffsfotografer men även amatörer ska kunna sälja sina bilder på ett säkert sätt via plattformen och kunna får betalt i kryptovalutan. Har man lagt ut sina bilder på plattformen så är bilderna skyddade och KodakOne söker igenom nätet med jämna mellanrum för att hitta kopior av bilder som finns registrerade i plattformen. Hittar man otillåtna bilder så kan man i efterhand ta betalt för bilderna via en efterlicencieringsprocess som plattformen hjälper till med.

Dagens Kodak

Det finns flera kodak-filmer på marknaden och flera äldre kommer tillbaka. Diafilmen ektachrome kommer tillbaka och även den negativa färgfilmen Pro Image 100. Det som är bra med Pro Image 100 är att den tål fuktiga klimat och den sägs ge bilder med mättade naturliga färger med tilltalande hudtoner.

Nästa Inlägg

Föregående Inlägg

© 2020 AK Foto

Tema av Anders Norén